ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ 1935-2024

Αναρτήθηκε στις 26/08/2024, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Ο Xρήστος Γιανναράς έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 89 ετών. Αναμφίβολα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοούμενους αλλά και εξέχουσα φυσιογνωμία των γραμμάτων και των ανθρωπιστικών σπουδών. Τα κείμενά του ξεχώριζαν για τον γλωσσικό τους πλούτο και την πυκνότητα της γραφής, ένας σπουδαίος καθηγητής και ένας ανεξάντλητος συγγραφέας. Αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο αλλά και μια μακρά και καταξιωμένη ακαδημαϊκή πορεία στον χώρο της φιλοσοφίας. 

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου 1935. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στη Βόννη και στο Παρίσι. Δίδαξε φιλοσοφία για μια περίοδο περίπου 20 ετών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ εκείνος πέρασε ως επισκέπτης καθηγητής και από πολλά άλλα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Υπήρξε διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου. Υπήρξε, επίσης, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St. Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης, του ΕΚΠΑ και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

Από το 1993 έως και μόλις λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, ο Χρήστος Γιανναράς αρθρογραφούσε στην Καθημερινή, ενώ στο βιβλίο του με τον τίτλο «Να Επαναστατήσει η Αξιοπρέπεια» συγκεντρώνει τμήμα των Επιφυλλίδων που είχαν δημοσιευθεί στην Καθημερινή της Κυριακής. Το χρονικά τελευταίο άρθρο του δημοσιεύθηκε στην «Κ» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το τελευταίο βιβλίο του, με τον τίτλο «Αντιπαλεύοντας την Παρακμή», κυκλοφόρησε πέρυσι, το καλοκαίρι του 2023, από τις εκδόσεις Αρμός.