RTransform

“Οι γυναίκες Ρομά μετατρέπουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη μέσω της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησής τους”

Το έργο RTRANSFORM

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης συμμετέχει ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου με τίτλο: “Οι γυναίκες Ρομά μετατρέπουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη μέσω της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησής τους”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Πρόκειται για ένα έργο, στο οποίο συμμετέχουν εννέα εταίροι από πέντε διαφορετικές χώρες: Ισπανία, Αγγλία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ουγγαρία, με σκοπό τη μετατροπή των εκπαιδευτικών συστημάτων σε όλη την Ευρώπη, μέσω της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησης των νεαρών κοριτσιών και γυναικών Ρομά.

Αξιοποιώντας την πρακτική των «Συγκεντρώσεων», οι οποίες έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και εφαρμόστηκαν επιτυχώς στην Ισπανία, οι γυναίκες συζητούν θέματα που τις απασχολούν, με κεντρικό άξονα την εκπαίδευση και καταγράφουν τις προτάσεις τους.

Το έργο έχει διάρκεια τρία χρόνια και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – πρόγραμμα Erasmus+.

Οι στόχοι του έργου

Βασικός σκοπός του έργου είναι να εισακουσθεί η «φωνή» των γυναικών Ρομά στη διαμόρφωση πολιτικών συστάσεων και στη χάραξη πολιτικών σε εκπαιδευτικά θέματα. 

Επιμέρους στόχοι είναι:

  • Να υλοποιηθούν με επιτυχία οι εκπαιδευτικές Συγκεντρώσεις γυναικών Ρομά σε 4 Ευρωπαϊκές χώρες: Αγγλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ελλάδα
  • Να γίνουν οι γυναίκες Ρομά πιο ενεργές, συμμετέχοντας στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου τους
  • Να καταρριφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις για τις γυναίκες Ρομά
  • Να ενισχυθούν και να ενδυναμωθούν οι προσδοκίες των νεαρών κοριτσιών και των γυναικών Ρομά για την εκπαίδευση

Οι δράσεις του έργου

  • Η διοργάνωση εκπαιδευτικών Συγκεντρώσεων γυναικών Ρομά
  • Η διεξαγωγή εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε σχολεία και Κέντρα Κοινότητας
  • Η υλοποίηση δράσεων διάχυσης και προβολής του έργου
  • Η δημιουργία ισχυρού δικτύου συνεργασίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να προωθηθούν οι προτάσεις που προκύπτουν μέσα από τις εκπαιδευτικές Συγκεντρώσεις των γυναικών Ρομά

Συντονιστής του έργου

  • Drom Kotar Mestipen – Σύλλογος Γυναικών Ρομά, Καταλονία- Ισπανία

Εταίροι

  • Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ελλάδα
  • Roma People and Social Innovation Programme – Directorate General for Civic and Community Action, Καταλονία – Ισπανία
  • Alternative Innovative Development (AID) – Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, Ελλάδα
  • Πανεπιστήμιο Coventry- Centre for Dance Research, Αγγλία
  • Amrita Pályaorientációs BarátiKör Egyesület, Ουγγαρία
  • Amalipe Center for Interethnic Dialogue and Tolerance, Βουλγαρία
  • Care for young people’s future CIC, Αγγλία
  • Ambédkar Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, ÁltalánosIskolaes Martin Luther King Középiskolai Kollégium, Ουγγαρία

Πώς μπορείς να συμμετέχεις στο έργο

Πάρε μέρος:

στις εκπαιδευτικές Συγκεντρώσεις των γυναικών Ρομά

– στα εκπαιδευτικά Εργαστήρια στην κοινότητά σου

– στην προβολή και διάχυση των δράσεων του έργου

– ως εθελοντής στις εκπαιδευτικές Συγκεντρώσεις των γυναικών Ρομά

– ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού

Ενημερώσου από τους ιστότοπους:

  1. του έργου

Ιστότοπος: https://rtransform.eu/

Facebook: RTransform.eu

Twitter: @ RTransformeu

Instagram: rtransform.eu

  • του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Ιστότοπος: https://www.ampelokipi-menemeni.gr

Facebook: https://www.facebook.com/d.ampelokipon

e-mail: kentrokoinotitas@ampelokipi-menemeni.gr

              v.vatali@ampelokipi-menemeni.gr

Παράρτημα Ρομά Κέντρου Κοινότητας δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Οδυσσέως Ανδρούτσου 2, Οικισμός Αγ. Νεκταρίου
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 771 607, 2310 771 480

  • της Alternative Innovative Development – AID

Ιστότοπος: https://aid.com.gr

Facebook: https://www.facebook.com/aid.com.gr

e-mail: contact.aidorg@gmail.com

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


1ο Δελτίο Τύπου

1ο Δελτίο Τύπου

2ο Δελτίο Τύπου

3o Δελτίο Τύπου

4o Δελτίο Τύπου

ΦΥΛΛΑΔΙΑ


Φυλλάδιο

Ελληνικό Φυλλάδιο


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Την Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης του Δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης με την ΑΜΚΕ REVMA, ενός  νεοσύστατου φορέα από γυναίκες Ρομά, που προωθεί την εκπαίδευση και δράσεις για την πρόληψη της σχολικής διαρροής.  Σκοπός της συνάντησης ήταν η διάχυση του Έργου και των Gatherings και η συνεργασία με το REVMA για την κινητοποίηση των γυναικών, την ενεργό συμμετοχή και την προώθηση της φωνής των γυναικών Ρομά  σε θέματα εκπαίδευσης.

Δράση με θέμα «Δρόμοι μετά το Γυμνάσιο & το Λύκειο» πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ REVMA, στο 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης.

Το κύριο ερώτημα γύρω από το οποίο κλήθηκαν οι μαθητές να προβληματιστούν ήταν «Εκπαίδευση ή εργασία; Μήπως χέρι χέρι;». Σκοπός ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα σχολικής διαρροής και επιλογής σταδιοδρομίας, καθώς και να ενισχυθούν τα κίνητρα τους για να συνεχίσουν τη φοίτηση τους στο σχολείο. Απώτερος στόχος ήταν να κινητοποιηθούν στην πορεία σχεδιασμού του προσωπικού εκπαιδευτικού και επαγγελματικού τους πλάνου, με την υποστήριξη των στελεχών του Παραρτήματος Ρομά.

Σε αυτό το πλαίσιο, διανεμήθηκε το φυλλάδιο του Έργου και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για τους βασικούς στόχους, τις εκπαιδευτικές συναντήσεις των γυναικών και τον τρόπο συμμετοχής τους σε αυτές. 

Την Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 γυναίκες Ρομά από την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου ενημερώθηκαν για το έργο RTRANFORM και διανεμήθηκε το Φυλλάδιο που έφτιαξε ο Δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης για το έργο.

Άμεσο κανάλι επικοινωνίας του Δήμου με την κοινότητα και τις γυναίκες Ρομά είναι το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας, το οποίο στεγάζεται εντός της περιοχής του Αγίου Νεκταρίου. Το Παράρτημα επισκέπτονται καθημερινά γυναίκες Ρομά, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για δράσεις, πρωτοβουλίες και προγράμματα που τις αφορούν.

Φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό διανέμεται καθημερινά ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

Πρόγραμμα

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου RTRANSFOM “Οι γυναίκες Ρομά μετατρέπουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη μέσω της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησής τους”, ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 18/1 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου την πρώτη εκδήλωση για την προβολή και τη διάχυση των αποτελεσμάτων του Έργου. Την παρουσίαση της μεθοδολογίας των Συναντήσεων των Γυναικών Ρομά (Οδηγός Gathering RWSG – Guide), των αποτελεσμάτων της έρευνας (Desk Research) και του εκπαιδευτικού εργαλείου (Educational Centres Toolkit) έκαναν οι κκ Αικατερίνη Πασχαλίδου, Βασιλική Βατάλη και Γεωργία Καλπαζίδου από το Τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας-Παιδείας-Αθλητισμού-Πολιτισμού κ. Μαγδαληνή Ρουσσέτη. Τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Αποστολίδου και οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού Μαρία Αρπατζάνη-Τσομπάνογλου και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Παιδείας Κοσμάς Γυμνόπουλος και Ηλίας Γρούγιος αντίστοιχα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επιτόπια και διαδικτυακά εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι, στελέχη και εργαζόμενοι Συλλόγων και Φορέων καθώς και εκπρόσωποι, στελέχη και εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γεώργιος Σταμάτης.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου RTRANSFOM “Οι γυναίκες Ρομά μετατρέπουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη μέσω της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησής τους”, ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 31/5 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου την δεύτερη εκδήλωση για την προβολή και τη διάχυση των αποτελεσμάτων του Έργου. Η παρουσίαση είναι συνέχεια της πρώτης εκδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γεώργιου Σταμάτη.

Την Παρουσίαση της προόδου του Έργου και των Πολιτικών Συστάσεων έκαναν οι κκ Βασιλική Βατάλη και Γεωργία Καλπαζίδου από το Τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου ενώ για το ρόλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης στην κοινωνική ένταξη των γυναικών Ρομά και την επανένταξή τους στην εκπαίδευση μίλησε η κ. Αικατερίνη Πασχαλίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής και η κ. Βασιλική Βατάλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Αποστολίδου και οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Παιδείας κκ Κοσμάς Γυμνόπουλος και Ηλίας Γρούγιος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επιτόπια και διαδικτυακά εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι, στελέχη και εργαζόμενοι Συλλόγων και Φορέων καθώς και εκπρόσωποι, στελέχη και εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ατζέντα

Agenta

Υλοποίηση Εκδηλώσεων (3ο & 4ο Multiplier Event) για την προβολή των αποτελεσμάτων του Έργου RTRANSFORM “Οι γυναίκες Ρομά μετατρέπουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη μέσω της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησής τους”

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου RTRANSFORM “Οι γυναίκες Ρομά μετατρέπουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη μέσω της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησής τους”, ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου δύο Εκδηλώσεις (3ο και 4ο Multiplier Event) για την προβολή και τη διάχυση των αποτελεσμάτων του Έργου.

Στο πλαίσιο των δύο Εκδηλώσεων αρχικά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και τα παραδοτέα του Έργου. Στη συνέχεια, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από τις Διαλογικές Συναντήσεις των γυναικών Ρομά στην Ελλάδα και το τελικό Συνέδριο του Έργου στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, παρουσιάστηκε επιστημονικό άρθρο για το θεωρητικό πλαίσιο και τη μεθοδολογία των Διαλογικών Συναντήσεων ως καλή πρακτική για την κινητοποίηση των γυναικών Ρομά και την επανένταξη τους στην εκπαίδευση.

Επίσης, προβλήθηκαν μαρτυρίες και θετικά πρότυπα των ίδιων των γυναικών Ρομά που συμμετείχαν στις Διαλογικές Συναντήσεις στην Ελλάδα, καθώς και εμπειρίες των στελεχών που εργάστηκαν στο πλαίσιο του Έργου.

Ακολούθησε η παρουσίαση των πολιτικών συστάσεων, όπως αυτές αναδείχθηκαν μέσα από την υλοποίηση του Έργου. Όπως προέκυψε, η προώθηση των γυναικών Ρομά στην εκπαίδευση απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές συστάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τους πολιτιστικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση και τη συμμετοχή των γυναικών Ρομά στην εκπαίδευση.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση και διάλογο, προωθώντας έτσι την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σχετικά με την ενίσχυση της πρόσβασης των γυναικών Ρομά σε εκπαιδευτικούς πόρους και ευκαιρίες.

Από την υλοποίηση των δύο Εκδηλώσεων αναδείχθηκε η ανάγκη συνέχισης πρωτοβουλιών και δράσεων για την προώθηση των γυναικών Ρομά στην εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους όπως τις διατυπώνουν οι ίδιες, σε συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων δημόσιας διοίκησης και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.

Στις Εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Βασίλης Μανωλόπουλος, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Μαρία Αποστολίδου, εκπρόσωποι Παραρτημάτων Ρομά Κέντρων Κοινότητας, εκπρόσωποι Φορέων εκπαίδευσης, Συλλόγων, Ομάδων δράσης, ΑΜΚΕ και ΜΚΟ.