Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Λάζαρος Κυρίζογλου παραβρέθηκε σήμερα Δευτέρα 18/11 και χαιρέτησε τις εργασίες του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κος Κυρίζογλου αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστα για τα νέα του καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε πως «δήμοι και περιφέρειες δεν ξεκινούν από λευκή σελίδα». Υπογράμμισε πως τόσο η ΕΝΠΕ όσο και η ΚΕΔΕ με τις αποφάσεις των συνεδρίων τους διατύπωσαν συγκεκριμένες τεκμηριωμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες «η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει. Ευτυχώς έχουμε στο υπουργείο Εσωτερικών πολιτική ηγεσία που ακούει και γνωρίζει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Τώρα υπάρχει ζωτικός, αυτοδιοικητικός και πολιτικός χρόνος και για την Αυτοδιοίκηση και για την Κυβέρνηση, ώστε να γίνουν θετικά βήματα εντός του συνταγματικού θεσμικού πλαισίου (αρ. 101 και 102 του Συντάγματος). Ιδού λοιπόν η Αλεξανδρούπολη, ιδού και τα βήματα».
Συγκεκριμένα πρότεινε:
- Να προχωρήσει άμεσα η συνολική αναδιοργάνωση της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση τον περιορισμό του κράτους σε επιτελικό ρόλο και την προώθηση της αποκέντρωσης
- Να προωθηθεί η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, να επαναριοθετηθούν οι αρμοδιότητες των τριών επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης (Κεντρικής Διοίκησης – Περιφερειών – Δήμων)
- Να επικαιροποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο και να ενισχυθούν οι θεσμοί Διαβαθμιδικής Συνεργασίαςμεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων
- Να διασφαλιστεί η Διοικητική Αυτοτέλειατων ΟΤΑ σύμφωνα με τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας» και το άρθρο 102 του Συντάγματος.
- Να περιοριστεί η εποπτεία επί των πράξεων των συλλογικών και των μονομελών οργάνων τους σε ένα μόνο διοικητικό έλεγχο νομιμότητας των πράξεων.
Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τα πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, ήτοι:
Να διασφαλιστεί σύμφωνα με το Σύνταγμα η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών: Να αποκατασταθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) στο επίπεδο που προβλέπεται από τον Ν.3852/2010 («Καλλικράτη») και να διασφαλιστεί η επιστροφή των παρακρατηθέντων. Να «επαναπατριστούν» όλοι οι πόροι που αφαιρέθηκαν από τις Περιφέρειες και τους Δήμους και να αυξηθεί η χρηματοδότησή τους από το ΠΔΕ με στόχο την ενεργότερη προώθηση της Περιφερειακής και της Τοπικής Ανάπτυξης.
Να μεταφερθούν νομοθετικά στην Αυτοδιοίκηση όλες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι χωροθετημένες σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο. Ενδεικτικά, σε πρώτη φάση:
α) να μεταφερθούν στις Περιφέρειες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Υδάτων, Φυσικών Πόρων, Τεχνικού Ελέγχου Δημοσίων Έργων, Αγροτικών Υποθέσεων και φυσικά οι Υπηρεσίες των Υγεινομικών Περιφερειών της χώρας (όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης») και
β) να μεταφερθούν στους Δήμους τα Κοινωνικά Ιδρύματα, τα Νηπιαγωγεία, τα Γραφεία του ΟΑΕΔ, οι Δομές πρόληψης και οι Δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Να διευρυνθεί ο Αναπτυξιακός Ρόλος της Αυτοδιοίκησης, ώστε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να συμβάλουν αποτελεσματικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Να κατοχυρωθεί θεσμικά η συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων :
α) στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την εφαρμογή των Προγραμμάτων Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης, περιλαμβανομένων και των συγχρηματοδοτούμενων.
β) στη χωροθέτηση, τη διοίκηση και τη λειτουργία των επενδύσεων περιφερειακής ή τοπικής κλίμακας με περιφερειακή ή εθνική σημασία (λιμάνια, αεροδρόμια, εμπορευματικοί σταθμοί, επιχειρηματικά πάρκα κλπ).
Να διασφαλιστεί η ελεύθερη άσκηση της εντολής των αιρετών, σύμφωνα με τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας», και επομένως να ενδυναμωθεί η καταστατική θέση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης ώστε να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τους αιρετούς της Κεντρικής Διοίκησης, όσον αφορά τα ασφαλιστικά, τα οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά ζητήματα και την εφαρμογή του ποινικού νόμου (μισθολογικό καθεστώς, ειδικές άδειες, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, χορηγίες κ.λπ.).
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέφερε την πρόταση για συγκρότηση κοινής ομάδας Εργασίας ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, η οποία θα εισηγηθεί Σχέδιο Συμφώνου Συνεργασίας των δύο Ενώσεων καθώς και προτάσεις αναβάθμισης της Αυτοδιοίκησης ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επίσης πρότεινε τη σύσταση κοινού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Καταστατικής Θέσης των Αιρετών και την πραγματοποίηση κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ.
(Σ.Σ.: Επισυνάπτεται το κείμενο ομιλίας του προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου).